Blågul fana…

 

Inatt jag drömde en sådan märklig dröm. Jag drömde att den blågula fanan fladdrade majestätiskt mot den blåa molnfria himlen, högt uppe på flaggstången framför rådhuset i en liten stad någonstans i Sverige. Det var på den tiden när man kunde säga att hela Sverige levde. Att stå på denna plats och beskåda detta stillsamma skeende var kan man säga en innerlig upplevelse. Det betydde mer än bara ett visuellt intryck. Det gav upphov till en mängd associationer med ett oerhört symbolvärde. Det gav ett par tankar…

Historiska rötter

Min första tanke gav sig genast iväg till kulturen – vår svenska kultur. Med vetskap om de kraftansträngningar som gjorts för att stimulera anrik svensk kultur inom alla dess former, så kände jag verkligen våra historiska rötter omslingra oss i allt vi gjorde och sade. Jag kunde till och med inbilla mig att en sten, liggande utanför rådhuset i denna stad, på något märkligt vis liknade Gustav Vasa! (För mycket Herrljunga Cider kanske…). Nåväl, genom denna kulturella stimulans hade man automatiskt i motsvarande grad uppnått en ”avamerikanisering”, det vill säga stängt portarna till det amerikanska lågvattenmärket. Tillhör vi Europa kommer influenserna i första hand härifrån, inte från Nordamerika, hade man naturligt resonerat sig fram till.

Moral & Etik

Den Nya Kyrkan hade (åter) blivit en aktiv del i samhället, en stödinsats för barn och ungdomar som hamnat snett från början, för vuxna som tappat tilltron till sig själva och tröttnat på livet, för kriminella som tappat sina referensramar. En stark aktör på planen med moral och etik som specialistområden.


…majestätiskt fladdrande…

Nästa tanke vandrade iväg till ”kärnfamiljen”. Den harmoniska familjegrund varje ung individ har rätt att få med sig i kappsäcken när han eller hon måste lämna hemmaplan för att bege sig till motståndarens planhalva. Något som uppfattades som en självklarhet bland stadens invånare. För att kunnat etablera denna självklarhet hade kvinnan åter getts möjlighet (det fanns tydligen vissa historiska modeller som gett gott resultat) att få bli hemmets och familjens centrala punkt. Givetvis för de som själv önskat att först och främst måna om familjen, och inte drevs av någon brinnande karriärlusta. Eftersom man ansåg att detta högt skattade arbete skulle belönas gavs en av staten fullgod lön för denna insats. Därtill hade bland annat inkomstskatten kraftigt sänkts, vilket möjliggjort en fullgod levnadsstandard med två löner. Därmed minskades stressen både i familjen och i samhället i övrigt. Lugnare tempo helt enkelt. Inte försämrades saken av att svenskens förhållande till alkohol och krogliv normaliserades och fick ingå som en helt naturlig del av den dagliga tillvaron. Något som kunde visa sig genom ett par öl efter dagens arbete med kollegorna, eller kanske ett pubbesök lett av den lokala kyrkoherden efter söndagsmässan. Till och med ungdomar kunde sitta med familjen vid middagsbordet och dricka vin, som på kontinenten! Om fler leverskador inrapporterades var väl lite oklart men helt klart hade det hela resulterat i att svenskens hälsa överlag stärkts rejält tack vare det nya lugnet som skapats (där alkoholen ju svarade för en liten bit av pusslet). Och ungdomarna höll sig lugnare på gator och torg (dramatiken med alkohol blev som bortspolad när man uppfostrats att umgås med alkohol). Äldre mor- och farföräldrar ingick ofta som en naturlig del i ”storfamiljen”. De bodde kvar i en del av familjens bostad och skötte om de små när föräldrarna behövde avlösning i barnpassningen och höll reda på de lite äldre som ett led i uppfostran. Som tack skötte familjen om de gamla och som extra stöd till detta bekostade staten professionell hjälp i hemmet. Man månade verkligen om familjen.

Återuppbyggnaden

Sen kom jag att tänka på den levande landsbygden. Utopin som blev verklighet – igen. Man fick igång maskineriet genom att gynna företag ekonomiskt genom lägre skatter vid landsbygdsetablering. Och genom främjande insatser vid utflyttning från städerna. Småskaligt jordbruk gynnades både skattemässigt och genom uppbyggnaden av till stor del självförsörjande samhällen. En miljövänlig strävan genom ett ekologiskt jordbruk och en djurvänlig boskapshantering blev också en del av planen. Så startade återuppbyggnaden av landsbygden.

Många associationer till detta enda intryck. Många tankar, drömmar och förhoppningar som flertalet svenskar delat under historiens lopp. Drömmar ja… – det var ju ändå bara en dröm.